Wat is een vette huid en wat kan je eraan doen?

Een huid is meestal droog, vet of gecombineerd. Van een gecombineerde huid spreek je als bijvoorbeeld voorhoofd, kin en neus vet zijn en de rest van de gezichtshuid normaal of droog.
Afwijkingen in de talgklierwerking kunnen een vette of droge huid veroorzaken. Acne is dan weer het gevolg van een overmatige talgklierwerking.


Stap 1: Ontdek welke soort huid jij hebt!

Vette huid

Een overmatige werking van de talgklieren noemen we een vette huid. Deze ontstaat pas tijdens de puberteit.
De talgklieren reageren dan sterk op de hormonale veranderingen die plaatsvinden in het lichaam.
Een vette huid kan voorkomen in twee vormen;

  • De huid is glimmend
  • De huid ziet er droog uit, hoewel deze vet is. Er is dan spraken van overmatige schilfervorming.

Andere kenmerken van een vette huid zijn zichtbare, verwijde poriën, een verdikte hoornlaag en eventueel verstopte talgklierafvoergangen en puistjes.
Een verstopte talgklierafvoergang noem je een comedo of een mee-eter. Ze ontstaan als de talg niet goed naar buiten kan afvloeien, bijvoorbeeld bij een te hoge werking van talgklieren en een verdikte hoornlaag.
Er zijn 2 soorten comedonen:

  • Open comedonen (back-heads) zijn zwart en liggen direct aan het huidoppervlak.
  • Gesloten comedonen zijn wit en liggen onderhuids.

Comedonen komen boven het huidoppervlak uit. Als een porie verstopt is en niet boven het huidniveau uitkomt, spreek je van een verstopte porie.
Verstopte poriën zijn altijd wit. Je kunt ze verwijderen door ze uit te drukken.

Acné

Een vette huid gaat vaak samen met puistjes en comedonen. Dat noemen we acne. Dit is een ontsteking van de talgklieren, iets wat frequent voorkomt bij pubers, ook wel gekend onder de naam ‘jeugdpuistjes’.
Deze huidafwijking treedt op tijdens de puberteit en geneest geleidelijk, meestal tussen het twintigste en dertigste levensjaar. Helaas kan acne ook nog op latere leeftijd voorkomen, maar dit meestal in beperktere mate.
Acne ontstaat onder invloed van androgenen. Dat zijn mannelijke hormonen die het lichaam vanaf de puberteit bij jongens en meisjes aanmaakt. De veranderde hormoonbalans veroorzaakt veranderingen in de talgklierwerking. De talgklieren worden groter en gaan meer talg produceren.
Ook verdikt de hoornlaag, waardoor de talg niet goed kan afvloeien en zich ophoopt in de talgklieren.

Behandeling van acné

Bij een normale vorm van acne kan een schoonheidsspecialist(e) veel voor de cliënt betekenen.
Omdat de oorzaak hormonaal is, kun je deze niet wegnemen. Je kunt wel de huid goed reinigen, waardoor de cliënt minder last heeft van de acne.
Acnebehandelingen zullen voornamelijk bestaan uit het verdunnen van de hoornlaag en het verwijderen van comedonen.

Het Skin Control-gamme van Body&Bess, op basis van rijstpoeder, richt zich voornamelijk naar de gecombineerde tot vette huid.
Rijstpoeder heeft namelijk een hoog absorberend vermogen en geeft de vette huid een zuivere en matte uitstraling. Verder is rijstpoeder vrij van gluten en heeft het geen nevenwerkingen, zelfs niet op de meest gevoelige huidtypes.
Bovendien heeft dit goedje een indrukwekkend reinigende kracht. Via een zachte micro abrasie maakt het rijstpoeder de huid terug glad en vermijdt alzo puistjes en mee-eters.