Heerlijk schuimen?

Wie van jullie is dol op schuimende producten?

In bad, onder de douche, om haar te wassen of het gezicht schoon te maken. Schuim wordt geassocieerd met schoon. Nietwaar?


Máár… dit is onterecht, want sterk schuimende producten zorgen ervoor dat de huid uitdroogt. Hierdoor wordt haar beschermende functie aangetast.

Schuimende reinigers (zeep, shampoo, gezichtsreiniger) onttrekken vocht uit huid en haar.
Vandaar het droog en trekkerig gevoel na de reiniging.
Vaak wordt dit veroorzaakt door het ingrediënt sodium lauryl sulfate, een surfactant. Dit is een goede schuimmaker en dus enorm populair bij de fabrikanten. Het grootste nadeel van deze stof, naast het uitdrogend effect, is dat het allergische reacties kan veroorzaken.


Check dus even de ingrediëntenljist van de producten die je gebruikt. Ook zeep en alcohol zijn uitdrogers en dus te vermijden!

Schuimende producten zijn voor elk huidtype te vermijden.

Droge huid
Een droge huid reinig je best met een melk, olie of een zeep zonder zeep (neutrale ph; “syndet bar”) of met een gezichtsreiniger die niet schuimt.
Een van de toppertjes: Cleansing Milk van Body&Bess.

Vette huid
Een vette huid heeft ook een milde reiniging nodig.
Schuim zou hier de hydrolipendfilm (onze beschermende vetlaag) beschadigen en uitdrogen waardoor de huid ter compensatie extra talg produceert: vicieuze cirkel!

Kies dus liever een gezichtsreiniger voor een gemengde/vette huid die niet schuimt en mild de poriën reinigt. Of voor de liefhebbers een micellair water.

Welke reiniger kan je dan wel gebruiken: bijvoorbeeld de Skin Control Cleansing Gel van Body&Bess. Doeltreffend en mild!


Deze blog werd geschreven door zelfstandig apotheker Charlotte Dedeine van het platform ‘My Skinspiration’.

My Skinspiration” is een online platform waar ik mensen adviseer en bijsta in de dagelijkse zoektocht naar de beste verzorging voor elk huidtype. Als apotheker en huidcoach neem ik een wetenschappelijk standpunt in en wil dan ook een meerwaarde bieden voor anderen. Van informatieve weetjes over onze huid tot reviews over bepaalde producten die ikzelf reeds testte, alles wordt grondig besproken. Volg mijn verhaal op instagram en facebook en laat je inspireren. Liefs Charlotte