Antioxidanten: wat zijn ze en wat doen ze?

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn bestanddelen zoals vitamines, mineralen en plantenextracten die schade door oxidatie aan ons lichaam kunnen verhinderen of afremmen. Wanneer onze lichaamscellen zuurstof gebruiken, maken ze op natuurlijke wijze vrije radicalen aan die schade kunnen veroorzaken. Antioxidanten werken als “opruimers van vrije radicalen”. Ze voorkomen en herstellen hierdoor de schade die deze vrije radicalen berokkenen. Schade door oxidatie draagt bij tot voortijdige veroudering en gezondheidsproblemen zoals hartziekte, diabetes, kanker, enz.

Vrije radicalen

We gaan even de chemische toer op om dit het beste te omschrijven;
Een vrij radicaal is een atoom of groep atomen, gekenmerkt door de aanwezigheid van een eenzaam elektron, waardoor het bijzonder agressief wordt. Om zijn oorspronkelijk elektronenpaar terug samen te stellen en dus opnieuw stabiel te worden, valt het andere atomen aan en rukt het bij hen het kostbare, ontbrekende elektron weg. Het geplunderde atoom wordt op zijn beurt een vrij radicaal.

Op die manier ontstaan er vernietigende kettingreacties, die dikwijls onherstelbare schade aanrichten op biologische substraten zoals bv. enzymen, eiwitten en DNA. Op min of meer lange termijn, naargelang van ieders genetisch kapitaal, leiden zij tot veroudering van de weefsels, tenzij er antioxidanten in actie treden.

Fysiologische omstandigheden die vrije radicalen doen ontstaan:

  1. Oxidatie door de ademhaling.
    Inderdaad een echte paradox: zuurstof, die de chemische reacties in de cellen onderhoudt, is een echte slokop van vrije elektronen en zo de voornaamste producent van vrije radicalen!
  2. Infecties of ontstekingsprocessen.
  3. Bij herhaalde blootstelling aan oxidatieve stress of mogelijke giftige stoffen (vervuiling allerhande, tabak, pesticiden, geneesmiddelen,…)

Ook ons milieu is een bron van vrije radicalen:

  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Blootstelling aan elektromagnetische straling, vervuiling, pesticiden…

Bescherming tegen vrije radicalen

Antioxidanten beschermen ons lichaam door de vrije radicalen zoveel mogelijk te neutraliseren. Veel vitamines en mineralen fungeren als goede antioxidanten, met name vitamine A, vitamine B1, B2, B5, vitamine C en vitamine E, selenium en zink. De meest voorkomende vitamine-antioxidanten in het lichaam zijn vitamine E en C.

Antioxidanten zitten overvloedig in bonen, graanproducten, groenten en fruit. Koop bij voorkeur fruit met felle kleuren, zoals maïs, sinaasappelen, flespompoen, mango, tomaten, watermeloen en bessen. Om van de voordelen van deze “opruimers van vrije radicalen” te genieten, eet je best verschillende voedingsmiddelen met een hoog antioxidantgehalte en minimaliseer je de blootstelling aan oxidatieve stressfactoren als roken en zonnebrand.

Antioxidanten in cosmetica

Antioxidanten in cosmetica zorgen ervoor dat de huid beschermd wordt tegen veroudering (die bv. veroorzaakt wordt door luchtvervuiling en UV-stralen).

Frambozenpitolie is één van de oliën met de meeste actieve ingrediënten. Met een indrukwekkend gehalte aan antioxidanten en essentiële vetzuren, is het dan ook een zeer goede olie om je huid mee te verzorgen en hydrateren. Het bevat zelfs een van de hoogste gehalten aan omega vetzuren (3 & 6) van alle plantenoliën! Die omega vetzuren werken sterk kalmerend en verzachtend en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid bij bijvoorbeeld een droge of een zonverbrande huid.

Het hoge gehalte aan antioxidanten als polyfenolen, vitamine E en A in frambozenpitolie, zorgen eveneens voor een sterk huidverbeterende en verjongende werking.